Billigt medie center med Raspberry Pi og XBMC – del 1

I forbindelse med, at jeg skal til at flytte har der præsenteret sig visse udfordringer på elektronik-fronten. Jeg er vant til at arbejde med to skærme på min primære stationære pc, men da den ene af disse skærme har fungeret som TV, bliver jeg nødt til at adskille disse i forbindelse med at jeg skal til at flytte.

Dette skaber også lidt andre problemer, da jeg har været vant til at se film på computeren, hvilket ikke længere vil være en mulighed, mest af alt fordi computeren ikke står i nærheden af min sofa. Jeg er derfor gået lidt i tænkeboks med, hvordan man kunne løse dette problem effektivt og billigt.

Tidligere har jeg kigget på Boxee Box fra D-Link, som egentligt er et fantastisk koncept. Til omkring kr 1300,- har man en fungerende medie-server som er fantastisk let at sætte op og som har et meget brugervenligt interface. Jeg har ikke selv leget med selve boksen, men jeg har prøvet at køre selve interfacet på min PC.

Boxee Box fra D-Link

Boxee Box fra D-Link

For en fattig studerende kan 1300kr dog godt være meget når det blot drejer sig om at kunne se film i sofaen/sengen, og jeg tænkte derfor, at der da måtte være en billigere løsning. Jeg kom derfor til at tænke på Raspberry Pi, computeren på størrelse med et kreditkort:

Raspberry Pi

Raspberry Pi, Model B

Raspberry Pi kan købes hos RS Components og Farnell, hvor jeg har valgt at bestille hos Farnell da de har kortest leveringstid lige i øjeblikket. En Raspberry Pi koster $25 for en model A og $35 for en model B (http://www.raspberrypi.org/faqs). Den største forskel på de to er, at der er et ethernet stik i model B, og i den første revision af Raspberry Pi var der også mere RAM i model B.

Jeg kan altså for ca. kr 300,- få en lille computer, som jeg kan gøre med stort set hvad jeg vil. Da der er indbygget et HDMI stik, kan jeg altså også tilslutte denne direkte til mit fjernsyn, hvorved jeg nu har en computer sat direkte til mit fjernsyn. Dette var dog ikke helt nok for mig, da jeg gerne vil have et fuldt funktionelt medie center til at køre med min Raspberry Pi. Jeg kiggede derfor lidt rundt omkring på nettet og kom frem til, at XBMC projektet lige var hvad jeg havde brug for. Dette giver et brugervenligt interface til håndtering af medie på en Linux maskine. Jeg planlægger derfor at installere XBMC på min Raspberry Pi når denne ankommer, for så at få denne til at hente medie-indhold fra min stationære computer over netværket.

Godt nok har jeg købt mig en Raspberry Pi model B, som har et ethernet stik indbygget, men for at undgå at skulle trække ekstra kabler, vil jeg forsøge mig med at få den på nettet via en USB Wi-Fi dongle. På denne måde kan jeg altså have mit medie center tilat køre helt uafhængig af ekstra ledninger i lokalet.

For ikke at have min Raspberry Pi til at ligge som en printplade med en masse stik på, har jeg også købt mig et case til denne. Efter lidt søgning rundt om på nettet fandt jeg frem til, at den billigste ordentlige løsning var denne case fra ModMyPi:

Case til Raspberry Pi fra ModMyPi https://www.modmypi.com/shop/raspberry-pi-cases/raspberry-pi-case-black

Dette koster $12.48 i sort og hvid, og lidt mere hvis man ønsker andre farver. Det er også muligt at kombinere forskellige farver da selve boksen er 2-delt således, at toppen kan have en farve og bunden en anden farve. Med levering til Danmark måtte jeg slippe $17.14, altså ca. kr 100,-

Til slut ønsker jeg også at kunne styre mit medie center med en fjernbetjening, så jeg ikke skal have fat i tastatur og mus hver eneste gang jeg skal se noget. Jeg kiggede derfor en en billig løsning, og fandt frem til dette sæt fra DealExtreme:

USB fjernbetjening

USB fjernbetjening: http://www.dealextreme.com/p/driver-free-universal-usb-ir-media-remote-controller-for-pc-2-aaa-27596?item=14

Denne koster $8.40 med gratis levering til Danmark, altså ca. kr 50,-

Da jeg ikke har fået nogle af delene hjem endnu, ved jeg endnu ikke, om det rent faktisk vil spille sammen som jeg gerne vil have det til. Jeg vil skrive et opfølgende indlæg så snart jeg har fået delene hjem og har fået testet om det hele fungerer. Sammen med dette vil jeg naturligvis også komme med en udførlig guide til, hvordan man selv kan sætte sit medie center op til billige penge.

Samlet set har dette altså kostet mig:

Raspberry Pi: kr 350,-
Case: kr 100,-
Fjernbetjening: kr 50,-

Altså en samlet pris på ca. kr 500,- sammenlignet med Boxee Box som koster ca. kr 1300,-

Altså har jeg fået en computer som kan bruges til flere forskellige formål, samt et medie center 800kr billigere, end hvis jeg havde valgt Boxee.  Priserne ovenfor er inkl. levering.

OPDATERING

Så fik jeg skrevet del 2, som kan findes her: https://simon-smith.dk/teknik/billigt-medie-center-med-raspberry-pi-og-xbmc-del-2-178

6 Replies to “Billigt medie center med Raspberry Pi og XBMC – del 1”

 1. Simon Smith Forfatter

  Hej Alan,

  Ja, jeg har fået det hjem – mangler blot lige at finde tiden til at få skrevet et opfølgende indlæg om hvordan jeg har fået det sat op og hvordan det kører i praksis nu.

  Kan fortælle, at hvis ikke det var for min møg-elendige trådløse router, så kører det upåklageligt!

  Svar
 2. Enrgtech

  The article is much informative which i was searching for .Nice intro good explanation thanks for sharing.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*